Brendiranje za poduzetnike početnike

3 koraka koja će vam pomoći u stvaranju vašeg brenda

Poduzetnici su danas itekako svjesni važnosti brendiranja svojih proizvoda ili usluga iako im ponekad nije u potpunosti jasno što sve brendiranje zapravo podrazumijeva i što to u osnovi jest, a još manje gdje početi kad je u pitanju stvaranje brenda. Neki traže pomoć dizajnera, dok drugi tome pristupaju sami kroz njima dostupne servise.

Koliko god brendiranje bilo uzbudljivo, mnogima može biti i poprilično stresno. Pitanja poput „Hoću li pogriješiti odmah u startu ako nemam cjeloviti identitet brenda već samo neki logo koji sam sama napravila?“ ili „Kome se uopće obratiti s nedoumicama? Stručna pomoć je izdatak koji si trenutno nikako ne mogu priuštiti.“ su najčešća s kojima sam se susretala do sada. Ako ste u ovoj ili sličnoj situaciji, pročitajte koji su ključni koraci u stvaranju brenda i što preporučujem onima kojima je potrebna pomoć, a žele maksimalno iskoristiti svoje ulaganje u rad s dizajnerom.

01 / JASNA STRATEGIJA

Često poduzetnici s kojima radim razmišljaju o brendu i brendiranju kao o kreiranju logotipa tj. vizualnog identiteta i da tu priča prestaje. Međutim vizualni identitet je samo vrh velike sante leda jer brend nije samo vizualni dio, brend je zapravo emocija i percepcija koju klijenti i potrošači imaju o vašem proizvodu ili usluzi. Vizualni dio vam daje prepoznatljivost i ističe vas od konkurencije, ali da biste uspješno kreirali prave vizuale te plasirali na tržište svoje poslovanje, trebate imati jasnu viziju svojeg poslovanja kao i jasnu strategiju. Morate shvatiti što želite od svojeg proizvoda, koje probleme rješavate svojim kupcima i naravno tko su zapravo oni, a da biste to razumjeli morate si postaviti prava pitanja:

  1. Koja je svrha vašeg poslovanja tj. što je vaša misija?
  2. Tko je vaša publika (što im je važno i koje probleme imaju)?
  3. Kako im vaše poslovanje ili proizvod pomaže u rješavanju problema?
  4. Koje su prednosti i osobine vaših proizvoda ili usluga u odnosu na konkurenciju?
  5. Što želite da vaši klijenti/potrošači misle o vašoj usluzi ili proizvodu? Koje osjećaje da pobuđuju? Koje kvalitete da povezuju s njima?

Odgovori na ova pitanja su temelji na kojima ćete graditi svoj brend i razvijati cijelu priču. Ako želite pomoć, možete se obratiti stručnjacima koji su specijalizirani za brend strategiju, međutim mnogi grafički dizajneri uključuju ove korake u svoj postupak jer je i za njih bitno da razumiju kome i čemu je namijenjen proizvod tj. usluga čiji vizualni identitet kreiraju.

02 / VIZUALNI IDENTITET

Nakon što imate jasnu viziju brenda, krećete u izradu vizuala. Osnove vizualnog identiteta podrazumijevaju logo, boje i fontove.

  • LOGOTIP

Poželjno je stvoriti više verzija logotipa kako biste imali fleksibilnost u primjeni na puno različitih načina. Za poduzetnike početnike, preporučujem najmanje dvije verzije vašeg logotipa:

Vaš primarni logotip trebao bi biti naziv vaše tvrtke i njega ćete koristiti za većinu aplikacija (zaglavlje web stranice, posjetnice itd.)

Vaš sekundarni logotip može biti monogram ili oznaka koja dobro funkcionira za manje aplikacije (naljepnice, slike profila, pečati, potpisi e-pošte itd.) ili negdje gdje ne morate nužno prikazivati ​​svoj primarni logotip, ali svejedno želite imati znak koji prenosi tko ste.)

Imati više verzija logotipa pomaže vam zaokružiti brend i predstaviti ga svojoj publici na način koji je prepoznatljiv, ali se ne ponavlja. Umjesto da uvijek iznova upotrebljavate isti logotip, imate zbirku različitih oznaka koje se mogu koristiti bilo gdje, a sve zajedno besprijekorno čine jedan brend i jedno iskustvo.

  • PALETA BOJA

Sljedeći aspekt vašeg brenda koji će vaše poslovanje učiniti prepoznatljivim je definiranje palete boja koju koristite na svim svojim platformama i poslovnim kolateralima.

Za paletu boja dobro se držati maksimalno 4-5 boja. Možete imati jednu osnovnu boju ili 2-3 boje koje najčešće koristite i koje će primjerice biti nešto neutralnije. Tada ćete imati 1-2 boje koje su posebno namijenjene korištenju kao pop-up boje za  vaš brend i pomoći će vam da istaknete važne stvari koje želite da ljudi gledaju (poput gumba, najava prodaje itd.)

  • FONTOVI

Dobro je odabrati 2 fonta (maksimalno 3) za svoj brend koje ćete koristiti prilikom kreiranja sadržaja (web stranica, oglasi itd.). Jedan font bit će za naslove i važne informacije, a drugi za podnaslove, sekundarne informacije, paragraf tekst i slično. Ako se odlučite za 3 fonta, tada je najbolje podnaslove i sekundarne informacije razlučiti od tijela teksta. Razmislite kome služite, što bi oni željeli vidjeti? Predstavljaju li fontovi i boje koje ste odabrali ono što imate za ponuditi? S obzirom na to da ste mali poduzetnik početnik, razmislite i o sebi. Kakvu energiju imate? Kad ste na sastanku s klijentom, koja je vaša namjera s njim? I na što želite prenijeti svoju publiku kroz vaše brendiranje? Kod manjih poduzetnika brend koji stvarate je uvelike odraz vaše osobnosti.

03 / DOSLJEDNOST

Nakon što stvorite svoj brend (bez obzira jeste li unajmili dizajnera ili ste to sve sami napravili), želite se pobrinuti da ste postavili određena pravila kako sve zajedno treba koristiti. To će vam pomoći da stvari budu dosljedne i kohezivne kad započnete primjenjivati ​​svoje vizuale na različita područja (poput web stranica, posjetnica, društvenih mreža itd.). Izgradnja vašeg brenda ne znači nužno imati savršen logotip ili najbolje dizajniranu web stranicu na samom početku. U redu je predomisliti se nakon nekog vremena jer ste shvatili da tržište drugačije funkcionira, isto tako je u redu krenuti s logotipom kojeg ste sami napravili u Paintu jer niste mogli financijski ulagati u brendiranje u tom trenutku. Brendiranje na početku više izgleda kao maratonsko slaganje puzzli gdje svaki aspekt nadopunjuje onaj drugi. Najbitnije je poznavati svog idealnog klijenta, a nakon toga krećete u pričanje priče koja će rezonirati s njim. U tu priču se uklapa i vizualni dio.

Ne zaboravite da dizajn može imati velik utjecaj na vaše poslovanje – od povećanja prodaje do izgradnje čvršće veze s publikom. No, kada ste još u ranoj fazi poslovanja, ponekad je bolje započeti s osnovama, a s vremenom, kako vaš brend raste i širi se, tako će se širiti  ili mijenjati i vaš vizualni identitet (tj. boje, fontovi itd.). Sve to ne treba uopće biti stresno već posve opušteno i zabavno ako razumijete da je to posve normalan životni ciklus jednog brenda.

Leave a Reply