Važnost boja u brendiranju

Poznati slikar W. Kandinsky je jednom izjavio da je boja snaga koja direktno utječe na našu dušu. I zaista je tako. Boje koje volimo i koje su nam oku ugodne utkali smo u svoj svakodnevni život.

Boje izazivaju u nama emocionalne reakcije i igraju veliku ulogu u neverbalnoj komunikaciji. Ne čudi stoga što se u poslovnom svijetu psihologiji boja pristupa s puno pažnje, pogotovo u marketingu i brendiranju. Ljudi su vizualna bića i preko 80% informacija primamo vizualno. Boja je moćno oružje u marketingu i najveći svjetski brendovi to itekako dobro znaju. Mnogi su poznati upravo po boji svoga logotipa (Coca-Cola po crvenoj, Harley-Davidson po crnoj, a Tiffany plava je čak zaživjela i kao naziv za točno tu određenu nijansu plave koju brend koristi).

“Boja je snaga koja direktno utječe na našu dušu.” W. Kandinsky

Razvoj marketinga pridonio je velikom broju istraživanja upravo utjecaja boja na potrošače, drugim riječima, puno je sredstava uloženo u istraživanje kako kupce „nagovoriti“ da kupe baš određeni proizvod i kako taj proizvod učiniti što privlačnijim krajnjem kupcu, a boja u tom procesu ima najveću ulogu. Istraživanja su pokazala da se više od 60% odluke o kupnji proizvoda odnosi upravo na doživljaj boje.

Boja osim emocionalnog i subjektivnog značenja ima ono naučeno i kulturološko, tako da se može očekivati određeno ponašanje pojedinca s obzirom na boju. To je svojevrsna manipulacija i često se događa na nesvjesnoj razini. Primjerice, pakiranja s istaknutim zelenim i prirodnim tonovima neizbježno komuniciraju organsko, prirodno i ekološki prihvatljivo iako realno to ne mora biti stvarni slučaj glede samog proizvoda. Kombinacija boja i materijala prilikom dizajniranja ambalaže može uvelike utjecati na doživljaj krajnjeg kupca.  Drugim riječima, mi kao dizajneri u rukama imamo jedno zaista moćno sredstvo i nužno je da ga koristimo na ispravan način.

Istraživajući psihologiju boja, otkrivene su neke uopćene značajke koje boje imaju na većinu ljudi. Simboliku nekih osnovnih boja:

Crvena je emocionalno vrlo intenzivna boja puna kontradikcija u svojoj simbolici. S jedne strane crvena simbolizira agresiju i rat, no s druge strane ljubav, želju i strast. To je boja vatre i krvi,  simbolizira energiju, snagu, hrabrost i  toplinu. Intenzivna je i jako privlači pažnju, stoga se često koristi za označavanje opasnosti (prometni znakovi, upozorenja).

Plava  boja je boja neba i mora, simbolizira mirnoću, stabilnost, povjerenje, sigurnost, pouzdanost i kvalitetu. Djeluje umirujuće i opuštajuće, a istraživanja pokazuju da je upravo plava najpopularnija boja na svijetu i među muškarcima i ženama. Plava je također najzastupljenija boja među najvećim svjetskim brendovima, čak 33% a slijede ju crvena pa crna.

Zelena  je boja prirode, rasta i harmonije. Simbolizira mladost, život, balans, zdravlje, prirodnost i spokoj. Tamna zelena se povezuje s bogatstvom i prestižom.

Ljubičasta  komunicira luksuz, sofisticiranost, plemstvo i kraljevsku osobu. U prošlosti su samo plemići mogli nositi ljubičasto zbog njene skupe proizvodnje. Rijetko se nalazi u prirodi. No ujedno je simbol kreativnosti, mudrosti, misterija, duhovnosti i senzualnosti.

Žuta  je kao i samo sunce, intenzivna i blještava. Povezana je sa srećom, energijom, unutarnjom snagom. Žuta je jarka boja, stoga ne čudi da ju se često kombinira s crvenom kako bi se privukla pozornost. To je boja pozitive, topline i motivacije.

Narančasta je topla boja koja nastaje miješanjem crvene i žute. Povezuje se s vatrom, zalascima sunca, i dio je predivne palete boja jeseni. Simbolizira komunikaciju, zabavu, zaigranost i veselje.

Smeđa simbolizira prirodnost, prizemljenost, jednostavnost, izdržljivost i čvrstoću. To je boja zemlje i potrebno ju je pažljivo upotrebljavati jer može označavati i prljavštinu.

Crna simbolizira moć, eleganciju, bezvremenost, glamur i ekskluzivnost. To je boja smrti, snage i autoriteta, boja revolucionara. Često je to boja nepoznatoga ili negativnog.

Važno je napomenuti da je doživljaj boje puno kompleksniji i može ovisiti čak i o zemlji u kojoj živimo i naravno o trendovima. No generalne značajke su nešto što nam uvelike može pomoći da si olakšamo odabir pravih boja za brend i da osiguramo da idemo u dobrom smjeru.

Ukoliko i dalje ne znate koja je boja najbolja za vaš brend, pokušajte odgovoriti na sljedeća pitanja:

  1. Što vaš brend predstavlja vama?
  2. Kako želite da ga dožive drugi?
  3. Kakvu osobnost želite da ima vaš brend? (profesionalan, razigran, ženstven, pouzdan…)
  4. Koje su boje vaše konkurencije i koliko se možete istaknuti u odnosu na njih?

Važno je napomenuti da se gore navedene simbolike boja ne treba doslovno pridržavati, drugim riječima, važan je kontekst. Boje su kontradiktorne i izazivaju neke pozitivne i neke negativne emocije. Primjerice, zelena može značiti prirodu, zdravlje i harmoniju, no određene nijanse zelene podsjećaju na plijesan te u negativnom smislu asociraju na mučnine i bolesti.

Prilikom brendiranja, dobro je uz osnovnu boju odabrati 2-3 dodatne boje koje ćete koristiti na svim platformama kako biste povećali svijest o brendu. Budite dosljedni jer je boja je prva i najuočljivija informacija koju će kupac i klijent vidjeti, no sjetite se da je brend puno više od boje. Bitan je kontekst, tipografija, ton glasa vašeg brenda, svakodnevna komunikacija s krajnjim korisnikom na društvenim mrežama i mnogo detalja koji zajedno grade jedan osjećaj i poruku koja je utkana u vaš brend..